Predstavili smo projekt Jaka udruga - Sretna zajednica

Irena Donaj
Irena Donaj sjedi na brodu Žitna lađa i drži press konferenciju za projekt Jaka udruga – Sretna zajednica.

Projekt Jaka udruga – Sretna zajednica je projekt kojim se udruga Dobar dan javila na poziv Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Bespovratna sredstva u iznosu od 492.470,28 HRK su osigurana iz Europskog socijalnog fonda (418.599,74HRK) i Državnog proračuna Republike Hrvatske  (73.870,54HRK).


Na živopisnoj Žitnoj lađi Udruga Dobar dan i partneri na projektu Udruga IKS, Udruga Zvono uz Kupu, Udruga Maštara i Udruga Totalno dobro su predstavili projekt Jaka udruga – Sretna zajednica.


Projekt je osmišljen kao odgovor na probleme lokalne zajednice u kriznim situacijama – potresima, pandemiji i drugim mogućim kriznim situacijama. Projekt se provodi u 3 županije – Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i u Gradu Zagrebu u razdoblju od veljače 2022. do veljače 2023. godine. Projektne aktivnosti uključuju: jačanje zaposlenika 5 udruga kroz 12 edukacija, promociju volonterizma i provedbu volonterskih programa u 5 osnovnih i 2 srednje škole, edukaciju s idejom promocije volonterizma već od vrtićke dobi kroz lutkarsku predstavu, mapiranje potreba lokalnih zajednica, razvoj aplikacije za umrežavanje volontera Volonteri.hr i razvoj inovativnog programa Banka
vremena
.


Banka vremena je poseban oblik vrednovanja volonterskog rada u koju se, umjesto novca, ulaže vrijeme koje se razmjenjuje među članovima Banke. Svatko, tko se želi učlaniti, donosi određenu količinu osobnog slobodnog vremena i znanja koje je spreman podariti zajednici, a za uzvrat može dobiti jednaku količinu vremena ili određene pomoći od nekoga drugoga. Vrijednost razmjene postaju vrijeme i ljudska dobrota. Banka vremena je rasprostranjena na 6 kontinenata, a u Hrvatskoj je do sada bilo nekoliko pokušaja stvaranja Banke vremena.


Projekt su predstavile Irena Donaj, predsjednica Udruge Dobar dan, Marija Magaš, voditeljica projekta iz Udruge Dobar dan, Jasmina Cvetković iz Udruge Zvono uz Kupu, Vedrana Topić iz Udruge Maštara i Sabina Stipanec iz Udruge IKS.

No items found.