Imamo pobjednike programa Učenici poduzetnici

Irena Donaj
Pobjednici programa Učenici poduzetnici

Održana je uzbudljiva završna konferencija našeg programa “UP – Učenici poduzetnici” u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, 14. lipnja 2018. godine na kojoj se natjecalo 6 učeničkih timova sa svojim poduzetničkim fiktivnim tvrtkama, proizvodima i uslugama.

Stručni žiri, kojega su činili poznati poduzetnici Ankica Kutle Beljan iz BERLITZ HRVATSKA, Sven Špehar iz tvrtke Sedam IT d.o.o., Damir Sabol iz Photomatha i Luka Fucek iz tvrtke STEMI odlučio je kako je najbolji učenički poduzetnički tim LAJK sa svojim proizvodom “BFF = Best Fresh Forever”.

Njihov proizvod je prirodni sprej protiv lošeg zadaha, kojega su učenici sami osmislili, istražili tržište, testirali i počeli prodavati.

I ostali mladi poduzetnici briljirali su svojim idejama:

Tim SMOOTH proizveo je bombice za kupanje i piling za kožu na bazi prirodnih sastojaka i već su ostvarili prve prodajne rezultate.

Tim LMLMA proizveo je flourescentne žnirance koji pomažu sigurnosti djece u prometu i čine styling atraktivnim!

Tim SMMAD osmislio je novi portal svoje škole OŠ Pavleka Miškine koji će nuditi zanimljive sadržaje učenicima svoje škole te će oglašavati proizvode i usluge ostalih poduzetničkih timova.

Tim SWIP predstavio je koncept dućana s hranom i školskom opremom unutar same škole kako djeca pod odmorom ne bi izlazila iz škole, pretrčavala ulicu kako bi kupili nešto za jelo ili školski pribor koji im baš u tom trenu nedostaje.

Tim ROZI planira od jeseni u više razrede svoje škole instalirati uređaje za snimanje i streamanje kako bi učenici koji nisu na nastavi zbog bolesti i sličnog lakše nadoknadili propušteno gradivo.

Svi članovi pobjedničkog tima osvojili su jednogodišnji tečaj stranog jezika prema vlastitom odabiru u školi Berlitz Hrvatska, pehar i 1.000 Pavleka (fiktivna valuta škole) za nastavak proizvodnje svojih proizvoda kroz školsku zadrugu “Pavlek”.

Ostali timovi su osvojili po 500 Pavleka za daljnji razvoj svojih proizvoda i usluga te plasiranje na tržište svoje škole, također kroz školsku zadrugu.

Na završnoj konferenciji žiri, publika i predstavnici medija bili su oduševljeni prezentacijama svih timova i rezultatima jednogodišnjeg pilot projekta “UP – Učenici poduzetnici”, kojeg su zajednički osmislili i proveli tvrtka A-Link Savjetovanje, Udruga Dobar dan i OŠ Pavleka Miškine unutar 35 nastavnih sati izvannastavne aktivnosti tijekom školske godine 2017./2018.

PDF DOKUMENT S POPISOM SVIH SUDIONIKA I DONATORA

Tijekom provedbe programa učenici su prošli kroz 7 modula poduzetništva te naučili kreativnu ideju poslovno oblikovati i lansirati na tržište.

Kroz praktičan rad kod učenika su se razvili kreativnost, inicijativa, komunikacija, kritičko i strukturalno razmišljanje, organizacijske i prezentacijske vještine, preuzimanje odgovornosti, samopouzdanje, hrabrost i strast, čime su mentori postigli ciljeve programa i time doprinijeli razvijanju kompetencija i vještina kod učenika važnih za život u 21. stoljeću.

Naši učenici su naučili:

  • evaluirati, validirati i razvijati (poduzetničke) ideje
  • koristiti alate i metode za poslovno planiranje
  • raditi u timu, debatirati i konstruktivno kritizirati
  • voditi istraživanje tržišta i interpretirati rezultate
  • pisati poslovni plan i izraditi prototip proizvoda
  • prezentirati, predstaviti i strateški komunicirati

Polaznici našeg programa ne moraju nužno postati poduzetnici, jer su sve navedene vještine ključne za
uspjeh u svim drugim područjima.

Bila mi je čast i izazov biti članom žirija i podržati ovakav projekt i zahvaljujem organizatorima na pozivu za sudjelovanjem. Projekt je mene osobno i sve u Berlitzu oduševio i sukladan je metodologiji koju koristimo i u našem radu. Timovi su pokazali i više od onog što je bilo potrebno za ocjenu  uspjeha  projekta. Djeca su samostalno, zanimljivo i vrlo profesionalno pripremila, provela i prezentirala svoje  projekte. Svojim odličnim i duhovitim odgovorima su nas uvjerili da znaju vrijednost svojih proizvoda. Bilo je vidljivo da  je provođenje  projekata kod djece djelovalo pozitivno u svim aspektima. Taj duh su prenijeli i na sve nas. Svakako se to ne bi dogodilo bez ideje, entuzijazma i znanja tima voditelja projekta. Također je i sama konferencija bila odlično pripremljena. Dokazali su da su djeca čudesna i da bismo s ovakvom nastavom uskoro imali generaciju koja bi pozitivno preobrazila našu lijepu domovinu. Zbog toga čestitam svima voditeljima projekta, svim timovima i OŠ Pavleka Miškine. ANKICA KUTLE BELJAN

Zahvaljujemo svim donatorima, članovima žirija, medijima, roditeljima i učenicima.

Osnaženi rezultatima i sjajnim reakcijama učenika i roditelja, nastavljamo s programom.

Donatori:

Berlitz Hrvatska, Sedam IT, Infinum, Stemi, Axilis, Anić Holding, Foto studio E

Pokroviteljstvo: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

PDF DOKUMENT S POPISOM SVIH SUDIONIKA I DONATORA

LINK NA TV PRILOG EMITIRAN U TV EMISIJI RTL DIREKT, 14.6.2018.
No items found.